Hva er meditasjon?

Fordypningen i meditasjon er naturlig. Selv om jeg ikke har spurt dem, ser det ut for meg som om gressende kyr og sauer mediterer, på sin måte. Noen menn drar på fisketur når kona er på meditasjonskurs. Kanskje de får noe av det samme ut av fisketuren som kona av meditasjonskurset, hver på sin måte. Gutta på fisketur snakker gjerne om å finne roen, komme bort fra jag og mas. Mange har behov for å tømme seg for alt som fyller dem i hverdagen, snarere enn å fylle seg opp med noe nytt. En av fiskeentusiastene jeg snakket med, sa:

Når jeg sitter der med stanga i hendene og glåmer utover… da er det som om det ikke finnes en bevegelse inne i huet, ikke en tanke. Det er bare meg og vannet, meg og stanga – og kanskje meg og fisken, av og til. Det finnes ikke en tanke, ikke en plage, ikke et problem.

Han fant sin form for meditasjon nede ved vannet.Idrettsøvere beskriver likeledes øyeblikk da de kommer inn i en helt annen tilstand, da tanker og tidsfornemmelse er borte og de opplever en tilstand av flyt: Alt stemmer, de ser verden på en annen måte. Den vanlige personligheten er borte. I stedet opplever de et intenst, årvåkent nærvær som setter dem i stand til å oppfatte situasjoner på en annen måte.
Ola beskriver enkelte snowboardhopp slik:
.

Du har trent og trent. Og så plutselig er det der. Ikke en tanke i hodet, alt skjer i sakte film. Og så har du god tid på deg til å lande. Som om hvert millisekund blir tøyd og alt flyter. Og du vet at du lander perfekt. Det er noe som gjør det, i hvert fall ikke tankene, knapt nok kroppen, tror jeg.

Da skiløperen Thomas Alsgaard våknet om morgenen da han vant OL-gull på ski for en del år tilbake, trodde han noe var galt. Han var tom i hodet og merket verken stress eller bekymring for løpet. Fra start av gikk løpet nesten uten anstrengelse, som om han bare fløt igjennom og knapt brukte krefter, sammenliknet med sine vanlige kraftprestasjoner.

Fellesnevneren for de ulike situasjonene er at:

Slike eksempler viser at meditasjon kan anta ulike former, knyttet til nærvær, ro, årvåkenhet. Slik sett er meditasjon en tilstand, heller enn en teknikk.Den enkleste veien til direkte erfaringer med meditasjon, er kanskje pusten – prøv «det store rommet».

Pust: Det store rommet

La innpusten vide seg ut i rommet foran deg. La det utvide seg i rommet fra ryggen og utover. La innpusten utvide seg til venstre og høyre side, over fra mellomgulvet og opp, over hodet, opp i det uendelige, fra mellomgulvet og ned, ned i jorda i et rom som blir større og større. La utpusten være en kontrollert bevegelse ut av det du trenger å legge fra deg, legge bak deg. Du kan tømme ut fra lungene, eller også forestille deg at hver celle tømmer seg ut på utpusten og at du puster ut av hver fiber i kroppen. Bruk de bildene som passer deg.

La deg synke innover og nedover i dypet. Prøv samtidig å ha en følelse av at du vider deg ut grenseløst. Du er nå i det store rommet. La pusten bevege seg fritt og sinnet løse opp tanker, følelser, fysiske spenninger – la alt løse seg opp i det store rommet som et hav av bevissthet.

Dra inn en farge som du opplever helbredende. Dra den inn til et sted i kroppen som trenger det. Forankre den i pausen mellom inn- og utpust, og slipp langsomt ut på utpust.

Akseptøvelsen: Inn i det dypere sinnet

Du legger bak deg alt som har vært og går inn i øyeblikket. Først finner du en dyp aksept av deg selv, og alt som er, og synker inn i følelsen av indre ro. Her og nå er du til stede, uansett hva som surrer rundt i hodet, Du tillater deg å synke inn i denne dype aksepten. Bli oppmerksom på pusterytmen. Inn og ut med neseborene. La oppmerksomheten bevege seg innover i kroppen med pusten. La innpusten vide seg ut, som i et uendelig rom der du får større plass til deg selv og ditt nærvær. Synk innover i ro og slipp alt som hindrer deg i nærværet med hvert utpust. Synk innover og nedover i det store, åpne rommet du skaper. Tillat deg å la en følelse av ro, fred og kjærlighet strømme med åndedrettene inn i kropp og sinn. Ro fyller rommet på innpusten.

Vil du lære mer?

Se info om kurs, nettkurs, foredrag om temaet, samt boka Pust og andre bøker av Audun Myskja som gir innføring i pust og meditasjon, eksempelvis Pust, Kunsten å finne ro, Ungdomskilden, Helbred deg selv, Kunsten å dø, Jeg skulle ha sagt jeg elsker deg og Finn din indre kraft.

Se bøker i nettbutikken

Pust

av Audun Myskja

Les mer

Kunsten å finne ro

av Audun Myskja

les mer

Ungdomskilden

av Audun Myskja

les mer